TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie! [ZDJĘCIA]
BABA POMARAŃCZOWA
Składniki:
3 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru + do posypania babki
100 g masła
2 łyżeczki drożdży suszonych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli esencji pomarańczowej lub olejku pomarańczowego do ciast
szczypta soli
masło do nasmarowania formy z kominem
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, żółtka, mleko, rozpuszczone masło, cukier, sól, drożdże i skórę kandyzowaną i esencję pomarańczową. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto ( dość lepiące i lśniące). Wyjmujemy z miski, kształtujemy kulę, miskę posypujemy mąką. Wkładamy ponownie ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoja objętość. Gdy tak się stanie, formę do pieczenia smarujemy obficie masłem, ciasto chwilkę wyrabiamy i przekładamy do formy, w której będzie się piekło. Formę przykrywamy folią i odstawiamy do czasu, aż babka ponownie podwoi swoją objętość. Wstawiamy formę po zdjęciu foli do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C na około 45 minut. Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem.