TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie! [ZDJĘCIA]
BARSZCZ BIAŁY
Składniki:
ok. 0,5 l. zakwasu
1,5 kg kości wieprzowych
20 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
3-4 grzyby suszone
3 marchewki
2 pietruszki
średni seler
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki tłustej kwaśnej śmietany
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, zalać w garnku dwoma litrami wody, dodać kości wieprzowe, grzyby, przyprawy (oprócz majeranku) i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru warzywa i kości, włożyć kiełbasę i boczek, obrany i posiekany drobno czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut aż wywar nabierze aromatu. Następnie wyjąc z niego kiełbasę i boczek, pokroić w kostkę. Natomiast do gorącego wywaru wlać ok. 1,5 l. zakwasu (zupa powinna być wyraźnie kwaśna, ale zakwas należy dodawać według własnego uznania). Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Na koniec zaprawić śmietaną. Na talerze wykładamy porcję posiekanej kiełbasy i boczku i zalewamy barszczem. Do zupy można dodać także ugotowane uprzednio jajka, pokrojone w ósemki.