Technik żywienia i usług gastronomicznych, który to kierunek oferuje Zespół Szkól Ponadpodstawowych im. Jana Kilińskiego w Zdunach to zawód, który łączy umiejętności kucharza, doradcy żywnościowego oraz organizatora usług gastronomicznych. Cieszy się on popularnością i zapotrzebowaniem na rynku pracy. Młodzież ma okazję poznania tradycyjnych polskich potraw, a także wypieków.
- Szkoła dba również o to, aby uczniowie zdobywali dodatkowe kompetencje podczas kursów czy też szkoleń. Jednym z takich kursów jakie odbywały się w szkole był kurs kelnerski i kurs baristy prowadzone przez Galicyjską Szkołę Smaku z Krakowa, podczas których uczniowie poznawali tajniki parzenia kawy oraz sposoby podawania potraw i napojów. Każde nowe doświadczenie a także otrzymany certyfikat wzbogaca portfolio ucznia i zapewnia lepszy start na rynku pracy. Warto również wspomnieć o spotkaniu jakie miało miejsce w ZSP w Zdunach, gdzie pokaz gotowania dla uczniów przeprowadził pan Marcin Pondel właściciel Restauracji Pasja w Zdunach. Uczniowie poznali zupełnie inną kuchnię, zadziwiające jest jak z niewielkiej ilości produktów można „wyczarować” tak pyszne i wartościowe dania - poinformowała nas Renata Błażejczyk, wicedyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kilińskiego w Zdunach.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?