Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielka szansa dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie [ZDJĘCIA]

Marcin Szyndrowski
We wtorek, 24 stycznia, w miejscowości Ujeździec Mały podpisano umowę o współpracy między firmą Tarczyński S.A. a Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie. Umowę podpisali właściciel firmy Jacek Tarczyński, wicestarosta krotoszyński Paweł Radojewski oraz dyrektor szkoły Roman Olejnik.

To właśnie na trasie Sułów – Trzebnica w miejscowości Ujeździec Mały mieści się siedziba jednego z najnowocześniejszych zakładów mięsnych w Europie. Firma Tarczyński słynie przede wszystkim z produkcji kabanosów. Warto podkreślić, że właściciel firmy jest absolwentem Technikum Przemysłu Mięsnego w Krotoszynie, podobnie jak dyrektor dwójki Roman Olejnik. Strony umowy ustaliły podjęcie współpracy w zakresie kształcenia i rozwoju zawodowego, zdobywania wiedzy i umiejętności przez młodzież uczącą się w szkole w celu optymalnego przygotowania do podjęcia i wykonywania pracy zawodowej. Patronatem firmy objęto klasy kształcące w zawodzie: technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik informatyk, technik ekonomista i technik organizacji reklamy oraz zasadnicza szkoła zawodowa przygotowująca do zawodu wędliniarza. Ważnym celem współpracy jest zrealizowanie naboru do klasy kształcącej pracowników branży mięsnej. Dla dwójki byłaby to reaktywacja dawnego mięśniaka, z którego dumni byli mieszkańcy Krotoszyna. Zakład Tarczyński natomiast pozyskałby do pracy wykształconych fachowców, tak poszukiwanych na rynku pracy. Podpisanie partnerskiej umowy ze znaną firmą to ważny krok w rozwoju szkolnictwa zawodowego na terenie naszego powiatu. W ramach umowy Firma zobowiązuje się do: ścisłego kontaktu i współpracy pomiędzy pracownikami, a kadrą nauczycielską szkoły; organizowania praktyki dla uczniów Szkoły objętych patronatem Firmy według obowiązujących przepisów; organizowania zajęć praktycznych i praktyk zawodowych dla uczniów klas objętych patronatem według obowiązujących przepisów; udzielanie pomocy dydaktycznej przez pracowników firmy Tarczyński S.A. w realizacji zajęć wynikających z podstawy programowej dla zawodu technologii żywności i wędliniarz współorganizacji  imprez o charakterze edukacyjno-branżowym („Drzwi otwarte”, Tydzień z Dwójką”, Targi Edukacyjne), organizowanych na terenie Szkoły oraz umożliwienie konsultacji z pracownikami firmy i w miarę możliwości  aktualizowanie wiedzy praktycznej nauczycieli Szkoły odnośnie technologii przetwórstwa mięsa.

*****

Źródło: TVN Meteo Active

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto