18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Każda z potraw, która stawiana była na  wielkanocnym stole,...

TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc kkkkkkkkkkkkkkk

Każda z potraw, która stawiana była na wielkanocnym stole, miała znaczenie symboliczne, zapewniające dostatek, zdrowie, pomyślność na cały rok. Święconym jajem podczas wielkanocnego śniadania dzielono się tak samo, jak wigilijnym opłatkiem. Po długim okresie postu stół uginał się od wędlin: szynek, wędzonek, baleronów, no i oczywiście białej kiełbasy. Obowiązkowo musiała być też pieczeń: wieprzowa, a najlepiej z dziczyzny. Do tego domowej roboty pasztet i wszelkiego rodzaju rolady - duże płaty mięsa nadziewane różnymi farszami. Była też zupa. Do dziś trwa spór nad wyższością żurku nad białym barszczem - i odwrotnie. A gdzie się dwóch bije, tam trzeci korzysta. Do wielkanocnego boju włączają się bowiem miłośnicy zupy chrzanowej. Jakie jednak by nie były ich racje, każda z tych zup podawana na początku wielkanocnego śniadania zaostrza apetyt i ułatwia trawienie. Wielkanoc to dla wielu koniec postu nie tylko od potraw mięsnych, ale też i słodkich. Nic więc dziwnego, że na świątecznym stole tyle słodkości. Najbardziej tradycyjne są trzy rodzaje ciast: sernik, babka i mazurek. Sernik dawniej był ciastem wyłącznie świątecznym, pieczonym ten jeden jedyny raz w roku. Domowej roboty twaróg, ucierany z mnóstwem jaj, do tego rodzynki i smażona skórka pomarańczowa... Palce lizać. A wielkanocne baby? Drożdżowe, piaskowe, ucierane... Z kolei płaski mazurek podobno przywędrował do nas z Turcji, ale tak się zadomowił w Polsce, szczególnie na Mazowszu, że przyjął swojską nazwę. Dawniej każda pani domu dbała o to, aby na stole wielkanocnym znalazło się co najmniej kilkanaście, a najczęściej... kilkadziesiąt różnych mazurków. O smaku i wyglądzie mazurka decydowała masa, która pokrywała cieniutki spód, z opłatka, andrutów lub kruchego ciasta. Masa mazurkowa zawsze zależała od fantazji kulinarnej pani domu. A co najlepsze jest po wielkanocnym śniadaniu? Oczywiście spacer. Nie można przecież pozwolić na to, by świąteczne smakołyki zostawiły nam dodatkowe kilogramy.

Zobacz również

Borussia z zaliczką przed rewanżem. Bayern z remisem przeciwko Realowi (podsumowanie)

Borussia z zaliczką przed rewanżem. Bayern z remisem przeciwko Realowi (podsumowanie)

Megafontanna na Stawku Zamkowym już zachwyca opolan i turystów

Megafontanna na Stawku Zamkowym już zachwyca opolan i turystów

Polecamy

Przegląd prasy z Krotoszyna w kwietniu

Przegląd prasy z Krotoszyna w kwietniu

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie

Uczył się od najlepszych na świecie! Przeprowadził innowacyjny zabieg w Pleszewie

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka