TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc kkkkkkkkkkkkkkk
BARSZCZ BIAŁYSkładniki: ok. 0,5 l. zakwasu 1,5 kg kości wieprzowych 20 dag wędzonego boczku 20 dag wędzonej kiełbasy 3-4 grzyby suszone 3 marchewki 2 pietruszki średni seler 2 cebule 3-4 ząbki czosnku pół szklanki tłustej kwaśnej śmietany liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego majeranek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, zalać w garnku dwoma litrami wody, dodać kości wieprzowe, grzyby, przyprawy (oprócz majeranku) i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru warzywa i kości, włożyć kiełbasę i boczek, obrany i posiekany drobno czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut aż wywar nabierze aromatu. Następnie wyjąc z niego kiełbasę i boczek, pokroić w kostkę. Natomiast do gorącego wywaru wlać ok. 1,5 l. zakwasu (zupa powinna być wyraźnie kwaśna, ale zakwas należy dodawać według własnego uznania). Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Na koniec zaprawić śmietaną. Na talerze wykładamy porcję posiekanej kiełbasy i boczku i zalewamy barszczem. Do zupy można dodać także ugotowane uprzednio jajka, pokrojone w ósemki.