3 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Rozdrażew [ZDJĘCIA]
Trzemeski Baranek Wielkanocny
Składniki – biszkopt: 16 jajek, 1 i 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia; krem: 0,5 kg masła, 0,75 kg margaryny „Palma”, 8 jajek, 1 szklanka cukru, 3 cukry wanilinowe, 0,1 l spirytusu; owoce, poncz: sok z brzoskwiń, cytryny oraz spirytus od kremu. Sposób przygotowania Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blachę. Pieczemy w 175 st. C przez 45-50 minut. Krem: tłuszcz ucieramy. Dodajemy ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym, połowę spirytusu. Z biszkoptu formujemy barana, nasączamy ponczem, a następnie przekładamy kremem i owocami.