Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Kobylin [ZDJĘCIA]
Rolada szpinakowa z łososiem i jajka faszerowane tuńczykiem KGW Fijałów
Składniki 250 g świeżego szpinaku, 3 jajka, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta gałki muszkatałowej, 200g łososia wędzonego, 2 opakowania serka śmietanowego lub topionego z chrzanem, sól i pieprz, majonez, pietruszka, około 6 jaj ugotowanych na twardo, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, trzy ogórki kiszone. Sposób przygotowania Szpinak umyj i podgrzej na suchej patelni do odparowania wody. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni góra dół. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny, i przyprawy. Dokładnie miksujemy. Trzy białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30-40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wystudzony biszkopt szpinakowy wkładamy na folię spożywczą, smarujemy równomiernie serkiem. Na ser kładziemy plasterki łososia. Ciasto zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na trzy godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry 1-2 cm. Z przekrojonych jajek wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszytko umieścić w misce. Posolić i popieprzyć, dodać dwie łyżki majonezu. Wszystko zblendować. Następnie białka napełnić pastą i posypać pietruszką.