5 z 8
Poprzednie
Następne
KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Rozdrażew [ZDJĘCIA]
Mazurek orzechowy
Składniki Ciasto: 30 dkg mielonych orzechów włoskich, 30 dkg masła, 1 i 1/4 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 6 białek. Polewa: 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania Masło utrzeć, dodać mąkę. Białka ubić z cukrem, a następnie delikatnie połączyć z masłem i mielonymi orzechami. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto i piec w piekarniku 15 min.