4 z 8
Poprzednie
Następne
KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Rozdrażew [ZDJĘCIA]
Mazurek migdałowy
Składniki 45 dag migdałów bez skórki, 45 dag cukru, 3 krople olejku migdałowego, 3 białka jaj, mąka, masło. Sposób przygotowania Blachę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Zmiel ⅔ migdałów i utrzyj z 1/2 cukru. Do zmielonej mieszanki dodaj ubite wcześniej białka i olejek migdałowy. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Masę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta i gładka. Rozprowadź ją na wcześniej przygotowanej blaszce. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. W tym czasie przygotuj polewę. Resztę cukru wymieszaj z ⅔ szklanki wody i podgrzewaj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj migdały, zamieszaj i rozłóż na jeszcze ciepłym mazurku wielkanocnym.