Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 
45 dag migdałów bez skórki, 45 dag cukru,  3...
fot. arch. gminy

KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Rozdrażew [ZDJĘCIA]

Mazurek migdałowy

Składniki 45 dag migdałów bez skórki, 45 dag cukru, 3 krople olejku migdałowego, 3 białka jaj, mąka, masło. Sposób przygotowania Blachę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Zmiel ⅔ migdałów i utrzyj z 1/2 cukru. Do zmielonej mieszanki dodaj ubite wcześniej białka i olejek migdałowy. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Masę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta i gładka. Rozprowadź ją na wcześniej przygotowanej blaszce. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni. W tym czasie przygotuj polewę. Resztę cukru wymieszaj z ⅔ szklanki wody i podgrzewaj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj migdały, zamieszaj i rozłóż na jeszcze ciepłym mazurku wielkanocnym.

Zobacz również

Pola Lednickie znów wypełnią się młodzieżą. Duszpasterstwo Młodzieży zaprasza!

Pola Lednickie znów wypełnią się młodzieżą. Duszpasterstwo Młodzieży zaprasza!

Puszyste ciasto drożdżowe z serem. Domownicy będą prosić o dokładkę

Puszyste ciasto drożdżowe z serem. Domownicy będą prosić o dokładkę

Polecamy

22-letni Ukrainiec przewrócił się na motocyklu. We krwi miał 1,6 promila alkoholu

22-letni Ukrainiec przewrócił się na motocyklu. We krwi miał 1,6 promila alkoholu

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

Skalne Miasto robi furorę: cud natury ukryty przy polskiej granicy

Skalne Miasto robi furorę: cud natury ukryty przy polskiej granicy