W skrócie
Niejeden Włoch złapałby się za głowę, widząc propozycję na zupę o smaku białej lazanii. Nie dość, że „biała” wersja to i tak dość duża wariacja na temat tradycyjnej potrawy, to tutaj jeszcze występuje w formie zupy. Cóż z tego, skoro jest sycąca, pyszna i stanowi świetną propozycję na szybki obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza w zimowe popołudnie.
"Biała lazania" - sycąca zupa na szybki obiad
Czas przygotowania: 10 minut
Gotowanie 12 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki ulubionego makaronu,
- surowa pierś z kurczaka,
- 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku (koniecznie liście),
- 1 litr rosołu,
- 250 g śmietanki kremówki,
- marchewka,
- mały kawałek (ok. 2 cm) sera gorgonzola,
- tarta mozzarella,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Zobacz także: Zupa mocy postawi cię na nogi po chorobie
Jak przygotować sycącą zupę z kurczakiem i szpinakiem?
- W dużym garnku o grubym dnie podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam pokrojoną marchewkę, całą pierś z kurczaka i obsmażyłam ją z obu stron.
- Zalałam pierś rosołem i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
- Osobno ugotowałam al dente makaron.
- Wyjęłam ugotowaną pierś z rosołu na talerz, rozdrobniłam ją widelcem i włożyłam z powrotem do zupy. Dodałam szpinak i ser gorgonzola.
- Zaprawiłam zupę śmietanką, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodałam do zupy makaron. Podgotowałam dwie minuty.
- Podałam zupę posypaną mozzarellą.
Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?