Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie, które przygotowało zawijaniec kurczaka. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2019 r.
Zawijaniec z kurczaka
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka, 500 g mięsa mielonego, 2 jajka, 200 g pieczarek, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka dokładnie umyć i pociąć w plastry. Lekko rozbić. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, po czym razem podsmażyć na oleju na patelni. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, bułką, jajkami oraz przyprawami - papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć mięsny farsz i ostrożnie zawinąć. Roladę owinąć bawełnianą nitką. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 90 minut, polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.
Specjał KGW Dzierżanów. Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie działa od 1964 r. Obecnie KGW zrzesza 19 członkiń. Na jej czele stoi Katarzyna Matczak. Na zdjęciu od lewej: Irena Walerowska, Beata Kowalska (zastępca szefowej), Danuta Felisiak i Krystyna Kaczmarek
POLECAMY RÓWNIEŻ:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?