Tomasz Ptak jest kucharzem i postanowił z pomocą przyjaciół zorganizować sześcio-daniową, degustacyjną kolacje charytatywną, z której cały dochód zostanie przekazany na leczenie i rehabilitację małego Olka Bzdęgi.
Kolacja miała miejsce w Restauracji Przepiórka, którą udostępnia Państwo Beata oraz Norbert Macniak. O nasze kubki smakowe z zaangażowaniem zadbali kucharze z całej Polski. Między innymi tacy jak: Angelo Colombo, Sebastian Cichy, Dominik Bielawny oraz Michał Gaładyk. O wyjątkowe talerze zadbał Krzysztof Kasprzak, który ponadto udostępnił kucharzom niezawodne patelnie, by jakość dań była jak najlepsza. Dodatkowo o wrażenia słuchowe zadbał zespół muzyczny "LOREM".
U Olusia zdiagnozowano nieuleczalną genetyczną chorobę metaboliczną – Hiperglicynemię nieketotyczną, padaczkę lekooporną oraz hipotonię mięśni. Choroba chłopczyka polega na zaburzeniu metabolizmu glicyny w ośrodkowym układzie nerwowym co prowadzi do uszkodzenia mózgu i uniemożliwia jemu prawidłowy rozwój. Dodatkowo Olek każdego dnia zmaga się z kilkudziesięcioma napadami padaczki oraz z wiotkością obwodową mięśni.
Oluś, aby mógł w ogóle funkcjonować, wymaga stałej wysokospecjalistycznej opieki, leczenia i rehabilitacji oraz specjalistycznych sprzętów wspomagających jego rozwój psychoruchowy.
Udział w tym wydarzeniu to nie tylko gwarancja wspaniałych doznań kulinarnych i smakowych, ale przede wszystkim POMOC małemu Olkowi, aby i jemu było dane poznawać świat i cieszyć się z życia - pisze Pan Tomasz Ptak.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?