Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W piekarniach nie ma kto pracować. To główny powód podwyżek cen chleba?

Michał Jarkiewicz
Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Według dyrektora Instytutu Polskiego Pieczywa, Grzegorza Nowakowskiego, ceny chleba mogą być wyższe nawet o 7-8 procent niż przed rokiem – pisze „Dziennik Gazeta Prawna”. To oznacza podwyżkę nawet o 50 gr na bochenku.

Za chleb będziemy płacić więcej z powodu rosnących kosztów pracy, droższego paliwa, a także suszy, która zmniejszy plony zbóż.

Jak zauważył Nowakowski w DGP, największym problemem w branży jest brak pracowników. Pozyskanie bądź zatrzymanie piekarzy jest równoznaczne z podwyżkami.

- Ich (piekarzy - przyp. red.) sytuacja jest bardziej skomplikowana niż innych branż borykających się z niedoborami pracowników, bo produkcja często odbywa się nocą. To nie są komfortowe warunki pracy - mówi dyrektor Instytutu Polskiego Pieczywa.

Grzegorz Nowakowski zaznacza jednak, że nie każde wyroby piekarnicze zdrożeją, ponieważ wszystkie piekarnie mają w swojej ofercie proste i tanie pieczywo, którego cen starają się nie podnosić.

Jak można przeczytać w dzienniku, wzrost cen pieczywa jest dwa razy większy niż inflacja. W maju wyniósł 4,5 procent i ma być tylko gorzej.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto