W sali bankietowej Karczma & Hotel*** „Górecznik” zawitały smaki południa Europy i mistrzowie kuchni Teo Vafidis oraz Paweł Mieszała. Kulinarny event „Nasza Wielka Grecka Uczta” dołączył do kolejnej imprezy w dorobku naszej młodzieży. Kolacja w formie uczty greckiej przy bałkańskich rytmach to coś, czego jeszcze nie było, a Angelika, Roksana, Jakub i Mateusz stali się bohaterami tego wydarzenia. Wszystko za sprawą Teo Vafidisa – Szefa Kuchni i Eksperta Kulinarnego, znanego m.in. z programu „Europa da się lubić”, „Kawa czy herbata?”, „Pytanie na śniadanie”.
Nasi niezawodni kucharze u boku Greka z pochodzenia, na Góreczniku mogli pomóc i zaprezentować najlepsze greckie smaki. Załoga przygotowała wspólnie z Teo m.in.: grillowane sery, szaszłyki wieprzowe, jagnięcinę z pieca, ośmiornicę z grilla, krewetki z orzo czy warzywa z grilla. Z kolei kelnerzy mieli okazję pokazać sposób serwowania dań metodą sharing plates. To z pozoru zupełnie nowa moda na serwowanie dań, a tak naprawdę nawiązanie do polskiej tradycji biesiadowania przy wspólnym stole. Na życzenie gości kelnerzy serwowali czerwone lub białe wino i greckie ouzo.
Grecka uczta była dobrą okazją do pracy, spotkania i porozmawiania nie tylko z Teo Vafidisem, ale także Mistrzem Świata Cukiernictwa Pawłem Mieszałą, który potrafił wyczarować cuda. Były to praliny z białą czekoladą o nutce marakui oraz liścia laurowego na ziemi czekoladowej podanej na talerzach pływających w mgiełce ze sztucznego lodu. Wspólnie z mistrzem młodzież naszej szkoły mogła także przygotować deser – „Obłędne lody z serem feta i greckim jogurtem, z galaretką z limonki i marakui”.
Spotkanie z takimi osobowościami, możliwość podglądania ich w pracy i wymiany doświadczeń – tego nie da się wycenić. Zarówno Teo, jak i Paweł to prawdziwi mistrzowie smaku, ale także doskonali nauczyciele, którzy gdy trzeba wydają polecenia, ale mówią także „Rób, teraz twoja kolej, pokaż co potrafisz”. W kuchni oraz przy obsłudze sali bankietowej nasi uczniowie mieli okazję podpatrzeć zachowania profesjonalistów.
Młodzież ZSP nr 3, jak zawsze pokazała się z dobrej strony. Cytując samych mistrzów: „pozytywnie zaskoczyła podejściem do wykonywanej pracy i zaangażowaniem’’. Praca z mistrzami sztuki świata gastronomii to nie tylko zaszczyt, ale również cenne życiowe doświadczenie.
źródło ZSP3
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?