Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZSP nr 3 w Krotoszynie pod okiem światowej sławy mistrzów zgłębiali tajniki kuchni greckiej [ZDJĘCIA]

Redakcja
arch. ZSP nr 3 Krotoszyn
Uczniowie ZSP nr 3 w Krotoszynie kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich i kucharz mieli kolejną szansę współpracy pod czujnym okiem światowej sławy znanych mistrzów zgłębiać tajniki kuchni greckiej.

W sali bankietowej Karczma & Hotel*** „Górecznik” zawitały smaki południa Europy i mistrzowie kuchni Teo Vafidis oraz Paweł Mieszała. Kulinarny event „Nasza Wielka Grecka Uczta” dołączył do kolejnej imprezy w dorobku naszej młodzieży. Kolacja w formie uczty greckiej przy bałkańskich rytmach to coś, czego jeszcze nie było, a Angelika, Roksana, Jakub i Mateusz stali się bohaterami tego wydarzenia. Wszystko za sprawą Teo Vafidisa – Szefa Kuchni i Eksperta Kulinarnego, znanego m.in. z programu „Europa da się lubić”, „Kawa czy herbata?”, „Pytanie na śniadanie”.

Nasi niezawodni kucharze u boku Greka z pochodzenia, na Góreczniku mogli pomóc i zaprezentować najlepsze greckie smaki. Załoga przygotowała wspólnie z Teo m.in.: grillowane sery, szaszłyki wieprzowe, jagnięcinę z pieca, ośmiornicę z grilla, krewetki z orzo czy warzywa z grilla. Z kolei kelnerzy mieli okazję pokazać sposób serwowania dań metodą sharing plates. To z pozoru zupełnie nowa moda na serwowanie dań, a tak naprawdę nawiązanie do polskiej tradycji biesiadowania przy wspólnym stole. Na życzenie gości kelnerzy serwowali czerwone lub białe wino i greckie ouzo.

Grecka uczta była dobrą okazją do pracy, spotkania i porozmawiania nie tylko z Teo Vafidisem, ale także Mistrzem Świata Cukiernictwa Pawłem Mieszałą, który potrafił wyczarować cuda. Były to praliny z białą czekoladą o nutce marakui oraz liścia laurowego na ziemi czekoladowej podanej na talerzach pływających w mgiełce ze sztucznego lodu. Wspólnie z mistrzem młodzież naszej szkoły mogła także przygotować deser – „Obłędne lody z serem feta i greckim jogurtem, z galaretką z limonki i marakui”.

Spotkanie z takimi osobowościami, możliwość podglądania ich w pracy i wymiany doświadczeń – tego nie da się wycenić. Zarówno Teo, jak i Paweł to prawdziwi mistrzowie smaku, ale także doskonali nauczyciele, którzy gdy trzeba wydają polecenia, ale mówią także „Rób, teraz twoja kolej, pokaż co potrafisz”. W kuchni oraz przy obsłudze sali bankietowej nasi uczniowie mieli okazję podpatrzeć zachowania profesjonalistów.

Młodzież ZSP nr 3, jak zawsze pokazała się z dobrej strony. Cytując samych mistrzów: „pozytywnie zaskoczyła podejściem do wykonywanej pracy i zaangażowaniem’’. Praca z mistrzami sztuki świata gastronomii to nie tylko zaszczyt, ale również cenne życiowe doświadczenie.

źródło ZSP3

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Epidemia koronawirusa – raport minuta po minucie o najnowszych informacjach dotyczących wirusa w Polsce i na świecie

Koronawirus w Polsce i na świecie. W piątek 23 242 nowe zaka...

Galeria Krotoszyńska już oficjalnie otwarta. Część sklepów j...

Krotoszyńskie muzeum i galeria Refektarz już otwarte. Wpadli...

Drużyna LKS Ceramika Krotoszyn na początku lat 90-tych: sędzia Zenon Ratayczyk, trener Lech Pauliński, Piotr Nowakowski, Marek Patalas, Romuald Ratayczyk, Wiesław Wojtkowiak, Grzegorz Zieliński, Andrzej Piechocki, Dariusz Drewniak, Ryszard Smal, Adam Panek, Mariusz Kaczmarek, Tomasz Wudarski, Paweł Nowak i Wojciech Wala.

SPORT: LKS Ceramik Krotoszyn ma już 50 lat. Poznajcie bogatą...

KrotoFestu 2020 nie będzie! Zapraszamy do wspomnień z ubiegł...

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto