MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Wypadek na krajówce w pow. poddębickim. Zderzyły się 2 auta, w tym nauki jazdy FOTO

NOWE
Wypadek na krajówce w pow. poddębickim. Zderzyły się 2 auta, w tym nauki jazdy FOTO

Młodzieżowe Mistrzostwa Polski w Karate WKF. Zadowolenie Klubu Karate ”Champion-Team”

NOWE
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski w Karate WKF. Zadowolenie Klubu Karate ”Champion-Team”

Polecamy

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd

Wanda Traczyk-Stawska odznaczona Orderem Uśmiechu

Wanda Traczyk-Stawska odznaczona Orderem Uśmiechu

Jedziesz w Tatry? Lepiej zrezygnuj ze wspinaczki. TPN ostrzega

Jedziesz w Tatry? Lepiej zrezygnuj ze wspinaczki. TPN ostrzega