MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania...
fot. nadianb/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa mąka

NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania ciasta, może grozić zakażeniem układu pokarmowego bakteriami E. coli, Salmonelli czy Listerii. Mogą one trafić do mąki jeszcze na polu, ale także później w trakcie produkcji i transportu. Jedynie poddanie jej obróbce cieplnej pozwala na pozbycie się drobnoustrojów. Należy pamiętać także o dokładanym umyciu powierzchni, z którymi miało styczność surowe ciasto czy sama mąka.

Zobacz również

Mobilny gabinet dermatologiczny stanie w Jeleniej Górze

Mobilny gabinet dermatologiczny stanie w Jeleniej Górze

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci