MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Wielki pożar, płoną budynki gospodarcze! W środku maszyny

Wielki pożar, płoną budynki gospodarcze! W środku maszyny

Krychowiak zmieni klub? Nie wyklucza powrotu do Polski

Krychowiak zmieni klub? Nie wyklucza powrotu do Polski

Polecamy

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Jak skutecznie usunąć szkodniki z ogródka? Kilka skutecznych metod

Jak skutecznie usunąć szkodniki z ogródka? Kilka skutecznych metod