Top 10 przepisów na święta 2017! Zobacz najciekawsze przepisy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia
Składniki: 1 średnia cebula, masło 1 łyżka, buraki czerwone 0,5 kg, cukier brązowy 200 g, sok z cytryny 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, imbir ½ łyżeczki, cynamon ½ łyżeczki, twaróg tłusty 300 g, chleb tostowy, filety śledziowe 4 szt., olej rzepakowy, szczypiorek 1 pęczek Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starte na grubych oczkach buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Po ok. 30 min, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną, dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu, konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Udekorować pokrojonym szczypiorkiem.