2 z 10
Poprzednie
Następne
Top 10 przepisów na święta 2017! Zobacz najciekawsze przepisy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia
Składniki: 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 5-6 goździków 1 pomarańcza 2 laski cynamonu 1-2 gwiazdki anyżu 2 litry wody miód - do smaku Sposób przygotowania Owoce przepłukujemy na sitku i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową, doprawiamy go do smaku miodem.