2/11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki:

masło ekstra
mąka pszenna 4 szklanki
kakao 3...

Składniki: masło ekstra mąka pszenna 4 szklanki kakao 3 łyżki soda oczyszczona 1 łyżka przyprawa do piernika 2 łyżki sól szczypta cukier puder ½ szklanki miód ¾ szklanki jajko Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3-4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek). Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. (Poleca R. Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Zobacz również

Przygotowania do gali Ceramika na ostatniej prostej!!!

Przygotowania do gali Ceramika na ostatniej prostej!!!

Performance profilaktyczny rozpoczęty! [ZDJĘCIA + FILMY]

Performance profilaktyczny rozpoczęty! [ZDJĘCIA + FILMY]

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Krotoszynie, (5.09-11.09.2021)

Tygodniowy przegląd prasy w Krotoszynie, (5.09-11.09.2021)

Pięć prostych sposobów na odporność uczniów i całej rodziny w nowym roku szkolnym

Pięć prostych sposobów na odporność uczniów i całej rodziny w nowym roku szkolnym

Stanisław Szczotka odpowiada Bartoszowi Kosiarskiemu

Stanisław Szczotka odpowiada Bartoszowi Kosiarskiemu

Dodaj ogłoszenie