Top 10 przepisów na święta 2017! Zobacz najciekawsze przepisy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia

Tekst Magdalena Baranowska-Szczepańska
Składniki:

masło ekstra
mąka pszenna 4 szklanki
kakao 3 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżka
przyprawa do piernika 2 łyżki
sól szczypta
cukier puder ½ szklanki
miód ¾ szklanki
jajko

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. 

Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3-4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek). Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. 

(Poleca R. Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
Składniki: masło ekstra mąka pszenna 4 szklanki kakao 3 łyżki soda oczyszczona 1 łyżka przyprawa do piernika 2 łyżki sól szczypta cukier puder ½ szklanki miód ¾ szklanki jajko Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3-4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek). Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. (Poleca R. Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
Udostępnij:
Święta coraz bliżej. Jakie dania przygotować na wigilijny stół żeby zachwycić gości i nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni? Sprawdźcie nasze zestawienie TOP 10 przepisów na Wigilię oraz Boże Narodzenie!

Top 10 przepisów na święta 2017!

Wspólne gotowanie i pieczenie może być wspaniałym sposobem na rodzinne spędzanie czasu. Może więc warto zaprosić do lepienia pierogów dzieci, które zwykle nudzą się podczas wielogodzinnych, świątecznych przygotowań. Mąka i woda to dość tanie produkty, a więc nawet jeśli za pierwszym razem nie uda się urobić odpowiedniego ciasta i trzeba będzie je wyrzucić, nie będzie to duża strata dla domowego budżetu. A korzyści może być mnóstwo: współpraca, ćwiczenia manualne i mnóstwo zabawy. Może komuś uda się skomponować idealne ciasto i nietuzinkowy farsz, który stanie się rodzinnym hitem?

Ciekawe i proste przepisy na Wigilię i święta

Przygotowaliśmy dla naszych czytelników zestawienie TOP 10 najciekawszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie. Jeśli nie macie za dużo czasu na świąteczne gotowanie te przepisy na pewno są dla was!

center>

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie