TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie! [ZDJĘCIA]
JAJA PO POLSKU
Składniki:
6 jajek na twardo
30 g suszonych grzybów
2 łyżki świeżo startego chrzanu
1 surowe żółtko
2 łyżki siekanej drobniutko zielonej pietruszki
łyżka oleju
3 łyżki masła
tarta bułka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka . Jajka i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno usiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć.
Podawać na gorąco lub na zimno.