3 z 10
Poprzednie
Następne
TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie! [ZDJĘCIA]
JAJKA PIECZONE W BUŁCE
Składniki:
bułki
jajka
masło
szynka
pieczarki
ser pleśniowy lub mozarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 st. C z termoobiegiem. Umyć, obrać i pokroić pieczarki na plasterki. Poddusić na maśle kilka minut. Z bułki odciąć wierzch, łyżeczką podważyć i wyjąć miąższ. Wnętrze bułki posmarować masłem. Włożyć do środka trochę pokrojonej szynki i trochę pieczarek. Ostrożnie wlać surowe jajko. Posypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć kawałeczki sera. Tak przygotowane jajka wstawić do piekarnika na ok. 8 min. Wyjąć, kiedy białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Podać grzankę na liściu sałaty, posypaną szczypiorkiem.