TOP 10 - Krotoszyńskie przepisy na Wielkanoc kkkkkkkkkkkkkkk
JAJA PO POLSKUSkładniki: 6 jajek na twardo 30 g suszonych grzybów 2 łyżki świeżo startego chrzanu 1 surowe żółtko 2 łyżki siekanej drobniutko zielonej pietruszki łyżka oleju 3 łyżki masła tarta bułka sól, pieprz Przygotowanie: Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka . Jajka i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno usiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.