MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie...
fot. 123rf

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Miód

Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów.

Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.

Zobacz również

Rajdowe MŚ. Ogier liderem na Sardynii, Kajetanowicz czwarty w WRC2

Rajdowe MŚ. Ogier liderem na Sardynii, Kajetanowicz czwarty w WRC2

Rajdowe MŚ. Ogier liderem na Sardynii, Kajetanowicz czwarty w WRC2

Rajdowe MŚ. Ogier liderem na Sardynii, Kajetanowicz czwarty w WRC2

Polecamy

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Majsterkowo, warsztaty w Castoramie we Wrocławiu na Dzień Dziecka.

Majsterkowo, warsztaty w Castoramie we Wrocławiu na Dzień Dziecka.

Wyremontowana ulica Pomorska: przewodnik po zmianach dla kierowców i rowerzystów

Wyremontowana ulica Pomorska: przewodnik po zmianach dla kierowców i rowerzystów