Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

54-latka znęcała się nad matką. Trafiła do aresztu

54-latka znęcała się nad matką. Trafiła do aresztu

Spotkanie z Leszkiem Jodlińskim w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gliwicach

Spotkanie z Leszkiem Jodlińskim w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gliwicach

Polecamy

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”