W I edycji konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” udział wzięło aż 115 podmiotów funkcjonujących na terenach wiejskich. – Zgłoszenia do konkursu były na bardzo wysokim poziomie. To pokazuje, że oferta polskiej wsi jest coraz bardziej profesjonalna i kompleksowa – mówi Robert Andrzejczyk, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Do konkursu mogli zgłaszać się: właściciele gospodarstw, podmioty prowadzące działalność turystyczną na terenach wiejskich, lokalne organizacje turystyczne, instytucje administracji samorządowej, lokalne grupy działania (LGD), organizacje i stowarzyszenia turystyczne, a także firmy z branży turystycznej. Każdy mógł startować w jednej z czterech kategorii związanych z wypoczynkiem u rolnika, z wypoczynkiem na wsi, z kompleksową ofertą uatrakcyjniającą pobyt na obszarach wiejskich lub ze szlakami kulinarnymi.
– Polska wieś stanowi jeden z niewielu w Europie przykładów zachowania tradycyjnego krajobrazu kulturowego, autentycznego ludowego folkloru, zwyczajów i obyczajów utrwalonych i przekazywanych z pokolenia na pokolenia – mówi Rafał Romanowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dodaje, że konkurs jest jednym z elementów kampanii „Odpoczywaj na wsi”, realizowanej przez Konsorcjum Turystyki Wiejskiej, które działa przy Polskiej Organizacji Turystycznej i współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Sportu i Turystyki.
Kapituła oceniła 115 zgłoszeń, które wpłynęły na konkurs. Spośród nich wybrała 12 dobrych praktyk – laureatów konkursu. Wśród nich znalazł się szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”. – Pomyśleliśmy, że będziemy trafiać do serc turystów przez żołądek – mówi Wioletta Przybylska, dyrektor Wydziału Promocji, Informacji i Obsługi Rady w Starostwie Powiatowym w Kaliszu. Szlak tworzą restauracje, agroturystyki i lokalni producenci serwujący dania tradycyjne, przygotowywane z najlepszych produktów lokalnych. Tutejsze restauracje można nazwać wspólnotą gastronomiczną. Karty dań przenikają się, tworząc coś nietuzinkowego, co dla wielu turystów jest prawdziwą skarbnicą smaków. 11 restauracji i nieskończona liczba aromatów. Do tego niezwykły wystrój wnętrz przesiąkniętych historią. Czego chcieć więcej?
Poznaj laureatów konkursu „Na wsi najlepiej”
Kategoria – Wypoczynek u rolnika:
1. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Ziołowy Dzbanek
2. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczna Ola
3. miejsce – Ekoturystyka Pod Srebrną Górą
Kategoria – Wypoczynek na wsi:
1. miejsce – Agroturystyka Malowane
2. miejsce – Agroturystyka Polesie
3. miejsce – Villa Greta
Kategoria – Oferta wypoczynkowa turystyki wiejskiej:
1. miejsce – Lawendowa Osada i Zagroda Edukacyjna Lawendowej
2. miejsce – Sielsko i anielsko w Górach Świętokrzyskich
3. miejsce – Zagroda Młynarska w Uniejowie
Kategoria – Oferta szlaków kulinarnych na terenach wiejskich:
1. miejsce – szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”
2. miejsce – szlak kulinarny „Podkarpackie Smaki”
3. miejsce – szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”
Konkurs jest elementem operacji pn. „Identyfikacja, upowszechnianie i promocja dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?