Ponowna podróż do Pałacu w Orli
Kuchnię Pałacu w Orli ceni się przede wszystkim za sezonowość. W tym roku właściciele założyli ogródek, w którym uprawiają własne warzywa i zioła, bez użycia środków chemicznych. Dzięki czemu dania serwowane w restauracji Pałacu w Orli są ekologiczne, zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Uprawiane własne zioła dają możliwość na wykorzystanie ich nie tylko w kuchni. Z darów natury korzysta się również w strefie SPA. Kąpiele ziołowe, masaże miodem z pałacowej pasieki czy masaże stemplami ziołowymi pomagają się zrelaksować. Goście mogą również skorzystać z nowych miejsc relaksu: sauny oraz ruskiej bani. Zanim jednak z takich rozkoszy dla ciała będzie można skorzystać, warto coś dobrego zjeść. Dlatego zobacz koniecznie wideo i sprawdź przepis na pyszne danie – steki wołowe z warzywami i puree z topinamburu.
Przepis na steki wołowe z warzywami
Andrzej Gołąbek wraz z Panią Sylwią Jandrysiewicz „Pałacu w Orli” zaproponowali dziś wyśmienite danie, idealne dla smakoszy mięsa. Steki z polędwicy wołowej, przyrządzone idealnie w punkt. Do tego puszyste puree z topinamburu oraz sałatka warzywna na ciepło. Brzmi dobrze? Sprawdź przepis!
Składniki na stek:
- Polędwica wołowa od Zakładów Mięsnych Wojciecha Fiderkiewicza – ok. 1,5 kg,
- Masło, olej,
- Sól, pieprz, rozmaryn.
Składniki na puree:
- Topinambur z Gospodarstwa Uprawy Grzybów Chińskich Ewy i Marka Strojs – 5 szt.,
- Mleko kozie „Danmis”,
- Serek kremowy kozi „Danmis”,
- Masło.
Składniki na sałatkę na ciepło:
- Marchewka – 3 szt.,
- Cukinia – 1 szt.,
- Cebula – 2 szt.,
- Por,
- Olej, sól, pieprz.
Składniki na sos musztardowy:
- Musztarda francuska – 2 łyżki
- Masło – ok. 100 g
- Mleko kozie „Danmis” – ok. 100 ml
- Sól, pieprz, tymianek
Wołowina jest coraz bardziej popularna w Polsce. Doceniają ją smakosze mięsa, a wyszukana część, jaką jest polędwica, dobrze usmażona, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ważne, by mięso było wysokiej jakości – świeże i pochodzące ze sprawdzonego źródła. Na takim produkcie w dzisiejszym odcinku właśnie pracowaliśmy. Mięso otrzymaliśmy od lokalnej, rodzinnej firmy – Zakładu Wędliniarskiego Wojciecha Fiderkiewicza, gdzie samodzielnie przeprowadzają proces rozbioru wołowiny, wieprzowiny i cielęciny. Do steku zdecydowaliśmy się dodać puree z topinamburu. Warzywo to, niegdyś zapomniane, dziś wraca do łask w polskiej gastronomii. Warto z niego korzystać, ponieważ ma wiele składników odżywczych, pomaga w trawieniu i wspomaga przemianę materii.
Topinambur do dzisiejszego odcinka otrzymaliśmy od Gospodarstwa Uprawy Grzybów Chińskich Ewy i Marka Strojs, które oprócz grzybów boczniaków oraz shiitake dostarcza na rynek także topinambur. Firma jest zdobywcą Srebrnego Asa, prestiżowej nagrody za pomysłowość i wdrożenie produkcji grzybów leczniczych na skalę wielkotowarową.
Po raz kolejny skorzystaliśmy również z produktów firmy „Danmis”. Chcemy pokazać, że produkty kozie są doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na alergię na krowi nabiał. Dodatkowo są dobre także dla dzieci, osób starszych, a także dla każdego, kto się w nich rozsmakuje. Produkty od firmy „Danmis” posiadają tzw. czystą etykietę, co oznacza, że w ich produkcji wykorzystywane są proste, naturalne składniki, a ich liczba jest ograniczona do minimum – bez dodatków, barwników i konserwantów. Takie produkty cenimy!
Podobnie, jak doceniamy ekologiczne warzywa z ogródka „Pałacu w Orli”. Ekologiczne i zdrowe, a przede wszystkim aromatyczne, bo hodowane z najwyższą pieczołowitością – nadały naszemu daniu wspaniałego aromatu. Wypróbujcie nasz przepis koniecznie w domu!
Partnerem cyklu programu „Smaki Wielkopolski” jest:
Partnerami odcinka są:
- Pałac w Orli,
- Zakład Wędliniarski Wojciecha Fiderkiewicza,
- Danmis produkty kozie,
- Gospodarstwo Uprawy Grzybów Chińskich Ewa i Marek Strojs .
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?