Smaki Wielkopolski. Odcinek 15. Ponownie w Pałacu w Orli. Sprawdź, co tym razem ugotowaliśmy!

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Miejsce, w którym dziś gotujemy, znacie już z pierwszych odcinków programu „Smaki Wielkopolski”. Pałac w Orli to jeden z najpiękniejszych pałaców dworskich w okolicach Krotoszyna na południu Wielkopolski. Nie można go pominąć podczas podróży po wielkopolskich smakach. Tym bardziej, że to właśnie tutaj kucharze gotują z lokalnych produktów z wykorzystaniem warzyw i ziół z własnego ogródka. Andrzej Gołąbek w swojej propozycji dania również skorzystał z produktów z przypałacowego ogródka. Gotował wraz z pomocą kucharza Pałacu w Orli – Panią Sylwią Jandrysiewicz. Zobacz wideo i sprawdź, co dzisiaj przyrządziliśmy!

Ponowna podróż do Pałacu w Orli

Kuchnię Pałacu w Orli ceni się przede wszystkim za sezonowość. W tym roku właściciele założyli ogródek, w którym uprawiają własne warzywa i zioła, bez użycia środków chemicznych. Dzięki czemu dania serwowane w restauracji Pałacu w Orli są ekologiczne, zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Uprawiane własne zioła dają możliwość na wykorzystanie ich nie tylko w kuchni. Z darów natury korzysta się również w strefie SPA. Kąpiele ziołowe, masaże miodem z pałacowej pasieki czy masaże stemplami ziołowymi pomagają się zrelaksować. Goście mogą również skorzystać z nowych miejsc relaksu: sauny oraz ruskiej bani. Zanim jednak z takich rozkoszy dla ciała będzie można skorzystać, warto coś dobrego zjeść. Dlatego zobacz koniecznie wideo i sprawdź przepis na pyszne danie – steki wołowe z warzywami i puree z topinamburu.

arch. Głosu Wielkopolskiego

Przepis na steki wołowe z warzywami

Andrzej Gołąbek wraz z Panią Sylwią Jandrysiewicz „Pałacu w Orli” zaproponowali dziś wyśmienite danie, idealne dla smakoszy mięsa. Steki z polędwicy wołowej, przyrządzone idealnie w punkt. Do tego puszyste puree z topinamburu oraz sałatka warzywna na ciepło. Brzmi dobrze? Sprawdź przepis!

Składniki na stek:

  • Polędwica wołowa od Zakładów Mięsnych Wojciecha Fiderkiewicza – ok. 1,5 kg,
  • Masło, olej,
  • Sól, pieprz, rozmaryn.

Składniki na puree:

  • Topinambur z Gospodarstwa Uprawy Grzybów Chińskich Ewy i Marka Strojs – 5 szt.,
  • Mleko kozie „Danmis”,
  • Serek kremowy kozi „Danmis”,
  • Masło.

Składniki na sałatkę na ciepło:

  • Marchewka – 3 szt.,
  • Cukinia – 1 szt.,
  • Cebula – 2 szt.,
  • Por,
  • Olej, sól, pieprz.

Składniki na sos musztardowy:

  • Musztarda francuska – 2 łyżki
  • Masło – ok. 100 g
  • Mleko kozie „Danmis” – ok. 100 ml
  • Sól, pieprz, tymianek
arch. Głosu Wielkopolskiego

Wołowina jest coraz bardziej popularna w Polsce. Doceniają ją smakosze mięsa, a wyszukana część, jaką jest polędwica, dobrze usmażona, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ważne, by mięso było wysokiej jakości – świeże i pochodzące ze sprawdzonego źródła. Na takim produkcie w dzisiejszym odcinku właśnie pracowaliśmy. Mięso otrzymaliśmy od lokalnej, rodzinnej firmy – Zakładu Wędliniarskiego Wojciecha Fiderkiewicza, gdzie samodzielnie przeprowadzają proces rozbioru wołowiny, wieprzowiny i cielęciny. Do steku zdecydowaliśmy się dodać puree z topinamburu. Warzywo to, niegdyś zapomniane, dziś wraca do łask w polskiej gastronomii. Warto z niego korzystać, ponieważ ma wiele składników odżywczych, pomaga w trawieniu i wspomaga przemianę materii.

Topinambur do dzisiejszego odcinka otrzymaliśmy od Gospodarstwa Uprawy Grzybów Chińskich Ewy i Marka Strojs, które oprócz grzybów boczniaków oraz shiitake dostarcza na rynek także topinambur. Firma jest zdobywcą Srebrnego Asa, prestiżowej nagrody za pomysłowość i wdrożenie produkcji grzybów leczniczych na skalę wielkotowarową.

Po raz kolejny skorzystaliśmy również z produktów firmy „Danmis”. Chcemy pokazać, że produkty kozie są doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na alergię na krowi nabiał. Dodatkowo są dobre także dla dzieci, osób starszych, a także dla każdego, kto się w nich rozsmakuje. Produkty od firmy „Danmis” posiadają tzw. czystą etykietę, co oznacza, że w ich produkcji wykorzystywane są proste, naturalne składniki, a ich liczba jest ograniczona do minimum – bez dodatków, barwników i konserwantów. Takie produkty cenimy!

arch. Głosu Wielkopolskiego

Podobnie, jak doceniamy ekologiczne warzywa z ogródka „Pałacu w Orli”. Ekologiczne i zdrowe, a przede wszystkim aromatyczne, bo hodowane z najwyższą pieczołowitością – nadały naszemu daniu wspaniałego aromatu. Wypróbujcie nasz przepis koniecznie w domu!

Partnerem cyklu programu „Smaki Wielkopolski” jest:

Partnerami odcinka są:

arch. Głosu Wielkopolskiego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie