6 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Wielu fanów przetworów poleca łączenie kwiatów czarnego bzu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e2/be/66547f49416f1_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/Hilary_Nguyen
Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?
Dżem z kwiatów czarnego bzu
Wielu fanów przetworów poleca łączenie kwiatów czarnego bzu z truskawkami. Czerwiec to sezon na obie rośliny, które sprawdzą się np. w dżemach. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Potrzeba kilograma truskawek, niecałej szklanki cukru żelującego, kilku baldachów bzu. Najpierw połącz truskawki z cukrem i odstaw, aby wydzielił się sok. Następnie zagotuj, dodając kwiaty. Gotową mieszankę rozdziel do słoiczków i wekuj.