Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ser smażony w kieszonce z kurczaka. Niezwykły przepis KGW w Bożacinie [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Polska Press Grupa przygotowała w 2018 r. książkę kulinarną pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”. W tym celu odwiedziliśmy kilka grup i kół gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu, które zaprezentowały nam swoje specjały.

Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Bożacinie, które przygotowało ser smażony w kieszonce z kurczaka. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2018 r.

Koło Gospodyń Wiejskich w Bożacinie powstało w 1949 r. Początkowe lata były bardzo trudne. W 1957 r. z ich inicjatywy powstał dzieciniec letni (przedszkole), które prowadziły siostry zakonne. W późniejszych latach powstała również grupa teatralno-taneczna. KGW organizowało wiele wyjazdów na wystawy w Poznaniu, czy w Warszawie. Odbywały się również kursy gotowania, pieczenia, czy robótek ręcznych. Przewodniczącymi były: Maria Kubis (1949-1955), Władysława Maćkowiak (1955-1957), Czesława Stanisławska (1957-1967), Pelagia Kot (1967-1973), Stanisława Panek (1973-1981), Halina Szymczak (1981-1983), Teresa Wachowiak (1983-1995), Maria Wygralak (1995-2015) oraz Liliana Sekula-Łąkowska (od 2015 r.). KGW organizuje coroczny Festiwal Kwiatów, Zboża i Trawy oraz dobrej zabawy, na zakończenie żniw, a dla dzieci – dzień dziecka pełen atrakcji i zabaw. KGW dba o porządek we wsi oraz zajmuje się i opiekują przydrożnym krzyżem oraz terenem przy sali wiejskiej.

Ser smażony:
Skład:
-2 łyżki masła
-pęczek kopru
-40 dkg sera białego, najlepiej od gospodarza
-2 jajka
-sol
Przygotowanie:
Ser pokruszyć do glinianej miseczki i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na ok. 3 dni, aby zgliwiał. Roztopić masło i dodać zgliwiały ser. Następnie smażyć, aż do roztopienia sera. Dodać jajka i sól, smażyć, mieszając. Po kilku minutach smażenia przelać do naczynia i odstawić do czasu, aż ostygnie.

Ser smażony w kieszonce z kurczaka:
Skład:
-filet z kurczaka, 2 podwójne piersi,
-4 jajka,
-olej do smażenia
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka podzielić na kotlety, rozbić i posypać przyprawami. Wcześniej ostygnięty ser, podzielić na ok. 3 cm kostki i nałożyć na mięso. Zwinąć to w kwadrat i obtoczyć w roztrzepanym jajkiem i bułce tartej. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

_________________________________________-

źródło: gloswielkopolski.pl/x-news.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto