Rogaliki dla leniwych. Niezwykły przepis KGW w Wielowsi [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Polska Press Grupa przygotowała w 2019 r. książkę kulinarną pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”. W tym celu odwiedziliśmy kilka grup i kół gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu, które zaprezentowały nam swoje specjały.

Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Wielowsi, które przygotowało rogaliki dla leniwych. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2019 r.

Rogaliki dla leniwych
Składniki:
500 g mąki, 250 g margaryny, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g drożdży, 5 łyżek mleka, 2 jajka, 2 g cukru waniliowego, powidła śliwkowe, cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki z proszkiem do pieczenia, margaryny, drożdży, jajek i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, w kształcie koła. Później podzielić je na 12 części w trójkąty i formować rogaliki, wkładając do każdego powidła. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Specjał KGW Wielowieś. Koło Gospodyń Wiejskich w Wielowsi działa od 1950 r. Obecnie KGW zrzesza 36 osób (do koła należą również panowie). Na zdjęciu od lewej: Malwina Lis, Milena Selwat (przewodnicząca KGW), Martyna Bzodek i Jolanta Nowak.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie