6 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Krotoszyn [ZDJĘCIA]
Rogaliki dla leniwych
Składniki:
500 g mąki, 250 g margaryny, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g drożdży, 5 łyżek mleka, 2 jajka, 2 g cukru waniliowego, powidła śliwkowe, cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki z proszkiem do pieczenia, margaryny, drożdży, jajek i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, w kształcie koła. Później podzielić je na 12 części w trójkąty i formować rogaliki, wkładając do każdego powidła. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.