17 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni odbył się etap wojewódzki XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego. Do półfinału zakwalifikowało się 15 uczniów ze szkół województwa wielkopolskiego – w tym także Mateusz Kaczmarek z klasy IIIc ZSP nr 3 w Krotoszynie zdobywający doświadczenie zawodowe w PSS „Społem” Krotoszyn. Do konkursu przygotowała go p. Mariola Kaczmarek, nauczycielka przedmiotów zawodowych przy współpracy z Krotoszyńską Izba Rzemieślniczą.
Wymagania konkursowe były bardzo wysokie. Obejmowały treści zgodne z podstawą programową w zawodzie cukiernik oraz zadania wykraczające poza program:
formowanie tortów oraz ciastek bankietowych,
przekładanie, nasączanie powierzchni tortów,
sporządzanie dekoracji z kremów, marcepana, czekolady z wykorzystaniem owoców, galaretek, posypek itp.,
wykonywanie napisów okolicznościowych,
wykonywanie tortów piętrowych na określony temat
zastosowanie nowych technik zdobniczych
Bardzo ważny był także poziom opanowania wiadomości teoretycznych. Etap wojewódzki wymagał od uczestników rozwiązania testu składającego się z 30 zadań oraz wykonania w czasie 5 godzin: tortu jednopiętrowego, ciasteczek bankietowych, figurek marcepanowych i napisu dekoracyjnego z czekolady. Tegoroczny temat, wskazany przez organizatora turnieju był wyjątkowo atrakcyjny: „W krainie dobranocek”. Mateusz przygotował tort o smaku czekoladowym przełożony kremem russel, wiśnią we frużelinie oraz bakaliami z nutą ciemnej czekolady. Elementy dekoracyjne naszego młodego cukiernika budziły podziw: pajęczyna z pająkiem, krecik ze znanej bajki, smok Tabaluga –wszystko z masy marcepanowej.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Komisji oceniającej pracę młodych pasjonatów cukiernictwa przewodniczył starszy wizytator p. Ireneusz Rajman- przedstawiciel kuratorium. Fachową ocenę wystawiali także m.in. Piotr Koperski, Przemysław Kuczora, Paweł Mieszała, Katarzyna Suda-Tomaszkiewicz. Komisja miała bardzo trudne zadanie. Wszyscy uczestnicy włożyli w wykonanie prac wiele serca i zapału. Reprezentant naszej szkoły znalazł się wśród finalistów zajmując zaszczytne II miejsce.
Osiągnięcie Mateusza Kaczmarka pokazuje, że klucz do sukcesu tkwi w pasji, zaangażowaniu i wytrwałej pracy. Cukiernictwo jest, zdaniem ucznia, zawodem dającym szerokie możliwości rozwoju. Pozwala wykazać się pomysłowością i zdolnościami manualnymi. Szukanie nowych, ciekawych rozwiązań w zakresie autorskich przepisów i dekoracji wzmacnia prestiż, otwiera nowe perspektywy zawodowe.
Gratulujemy Mateuszowi i Jego nauczycielce p. Marioli Kaczmarek. Przed świetnie zapowiadającym się cukiernikiem finał krajowy we Wrocławiu. Na pewno poradzi sobie doskonale. Widać, że zawód cukiernika to jego pasja. Życzymy dalszych sukcesów.
*****
Źródło: TVN Meteo / x-news
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?