Ogórki kiszone i kapusta to już tradycja. Polecamy nietypowe przetwory – kiszony arbuz, cytryna, a może rzodkiewka? Te kiszonki warto zrobić

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Lena_Zajchikova/Getty Images
Udostępnij:
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową. Jednak niewiele osób wie, że do kiszenia nadają się również inne owoce i warzywa. Podpowiadamy, co można kisić oraz podajemy prosty przepis na kiszoną rzodkiewkę, arbuza oraz cytryny.

Spis treści

Dlaczego kiszonki są zdrowe?

Kiszenie to łatwy sposób konserwacji żywności, który polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii gnilnych i wydłużenia świeżości produktów spożywczych.

Największą zaletą kiszonek jest to, że są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie. W jaki sposób oddziałują na organizm człowieka? Wśród ich głównych właściwości można wymienić:

  • wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
  • poprawa procesu trawienia oraz regulacja rytmu wypróżnień,
  • lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych,
  • wzrost odporności organizmu na drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju zakażenia,
  • obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • łagodzenie objawów nietolerancji pokarmowych, w tym laktozy.

Zaobserwowano również, że regularne spożywanie produktów probiotycznych może korzystnie wpływać na układ odpornościowy poprzez pobudzenie produkcji komórek odpornościowych, czyli limfocytów.

Co można kisić? Przepisy na kiszone rzodkiewki, czosnek oraz arbuz

Kiszenie kojarzone jest przede wszystkim z ogórkami i kapustą, jednak niewiele osób wie, że fermentacji można poddać również rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza. W galerii przedstawiamy popularne warzywa i owoce, które nadają się do zrobienia kiszonek.

Te warzywa i owoce można kisić!

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

TEVA

HEPATIL 150mg 40 tabletek

16,64 zł8,90 zł-47%
miejsce #2

Bayer

Dicoflor 60 20 kaps.

36,90 zł24,80 zł-33%
miejsce #3

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #4

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Materiał oryginalny: Ogórki kiszone i kapusta to już tradycja. Polecamy nietypowe przetwory – kiszony arbuz, cytryna, a może rzodkiewka? Te kiszonki warto zrobić - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie