Zajęcia prowadzone przez fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi obejmowały zagadnienia z chowu gęsi systemem przyzagrodowym. "Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa".
Wykłady - Przyzagrodowy chów gęsi i warsztaty z przetwórstwa gęsiny
Omówiono między innymi rasy gęsi, warunki odchowu piskląt, żywienie gęsi oraz przydatność kulinarną, wartość odżywczą mięsa i tłuszczu. Pozyskiwanie puchu i pierza. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Prawa i obowiązki związane z rolniczym handlem detalicznym. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej. Wykłady wygłosili: Beata Chełminiak, Halina Bielińska, Andrzej Klonecki.
Warsztaty z przetwórstwa gęsiny
Podczas szkolenia odbyły się również warsztaty kulinarne z przetwórstwa gęsiny prowadzone przez Renatę Sobczak i Annę Marek. Zaprezentowano rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów, farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Spotkanie było również okazją do podsumowania konkursu fotograficznego "Polska Gęś Biała"oraz degustacji przygotowanych potraw.
Polub nas na fb
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?