Zmiany w przepisach dotyczących domowego uboju zwierząt
Podczas spotkania podano kilka informacji dotyczących stałego rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń. Okazuje się, że powoli epidemia dociera do linii Wisły.
Jak dotąd najwięcej ognisk ASF odnotowano na terenie województwa lubelskiego, natomiast za główny wektor przenoszenia się epidemii ASF uznano dziki, z łatwością przekraczające polsko-białoruską granicę. Do tej pory doliczono się 414 padłych na tę chorobę dzików.
W związku z tym weszły w życie nowe zasady dotyczące bioasekuracji gospodarstw rolnych oraz zasad nabywania i hodowli zwierząt.
Zmieniły się też przepisy dotyczące uboju gospodarczego, a więc uboju zwierząt na użytek własny, przede wszystkim świń. To ważny temat dla krotoszyńskich rolników.
W myśl nowych przepisów mięso pochodzące z uboju gospodarczego może być przeznaczone tylko i wyłącznie na użytek rolnika i jego najbliższej rodziny. Mięso z własnej hodowli nie może być zatem wprowadzane do
swobodnego obiegu handlowego, co jest absolutna nowością.
Ubojowi na terenie gospodarstwa rolnego mogą być poddawane zwierzęta zdrowe i zarejestrowane w siedzibie stada. Na co najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju posiadacz świni jest zobowiązany poinformować o tym zamiarze powiatowego lekarza weterynarii, mając do wyboru drogę pisemną, elektroniczną lub telefoniczną.
Uboju może dokonać wyłącznie uprawniona do tego osoba, a pozyskane na użytek własny mięso wieprzowe należy poddać badaniu na obecność włośni.
Za złamanie tych nowych przepisów kara może wynieść od 100 do 2000 zł.
+++
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?