MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój...
fot. Premyuda Yospim/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kombucha

Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój herbaciany pochodzący z Azji, który ma orzeźwiający smak m.in. dzięki obecności kwasów organicznych i dwutlenku węgla, a także niewielkiej zawartości alkoholu (zwykle poniżej 0,5 proc.). Otrzymuje się go z naparu czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru i składników zakwaszających (np. soku z cytryny) oraz specjalnego startera w postaci tzw. grzybka herbacianego lub „matki”. Zawiera on symbiotyczne, czyli współdziałające ze sobą kultury bakterii i drożdży, określane terminem SCOBY. Kombucza sprzedawana w sklepach nie ma właściwości probiotycznych, ponieważ jest pasteryzowana – aby czerpać korzyści zdrowotne z jej picia, trzeba zdobyć wspomniany grzybek i przygotowywać ją w domu. Startera można używać wielokrotnie, dbając o o utrzymanie przy życiu zawartych w nim drobnoustrojów.

Zobacz również

III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

III runda Pomorskiej Ligi Ratownictwa Wodnego w Sopocie

Polecamy

Myśleli, że nikt nie zauważy? Dlaczego trenerzy dziwnie się zachowują?

Myśleli, że nikt nie zauważy? Dlaczego trenerzy dziwnie się zachowują?

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu

Zaginęła 16-letnia Ola Dostaw. Ostatnio widziano ją w Radomiu

Quiz gwary wielkopolskiej. Oto słowa na literę F. Znasz je wszystkie?

Quiz gwary wielkopolskiej. Oto słowa na literę F. Znasz je wszystkie?