Konkurs „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca – kulinaria patriotyczne” zorganizowany został w ubiegłym roku przez Wielkopolską Izbę Rolniczą i miał na celu promocję tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce 25 stycznia br. podczas uroczystości związanych ze stuleciem polonizacji izb rolniczych, która odbyła się w Zespole Szkół Przyrodniczych w Poznaniu-Golęcinie.
Konkurs trwał od 1 stycznia do 15 grudnia 2018 ub.r. Do rywalizacji w dziedzinie historycznych kulinariów patriotycznych zgłosiło się 50 uczestników. Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy uczestnik zobowiązany był do przygotowania potrawy nawiązującej do wielkopolskiej kuchni tradycyjnej i historycznej oraz przeprowadzenia degustacji w trakcie dowolnego spotkania okolicznościowego z udziałem co najmniej 50 osób. Po przeprowadzonej degustacji należało przesłać relacje fotograficzną z przeprowadzonej degustacji wraz z przepisem na konkursową potrawę i opisem jej kontekstu historycznego. Po ocenie materiałów przekazanych przez uczestników konkursu komisja konkursowa wyłoniła laureatów, a także wyróżniła cztery koła gospodyń wiejskich. Wśród nich były aż trzy z powiatu krotoszyńskiego: KGW Budy i KGW Wyki (gmina Rozdarżew) oraz KGW Zdziętawy (gmina Kobylin).
Uroczystościom związanym z rozstrzygnięciem Konkursu „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca – kulinaria patriotyczne” odbyła się biesiada, podczas której uczestnicy spotkania mieli możliwość skosztować potraw przygotowanych przez laureatów konkursu. Gości częstowano gołąbkami, pierogami, kiełbasą białą parzoną, barszczem z buraków, flakami z gęsich żołądków, smażoną kaczką z dodatkami oraz pieczonym dzikiem.
+++
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?