Wiosną bardziej dostępne są świeże warzywa i owoce, które możemy zakupić chociażby na bazarze. Coraz więcej osób pielęgnuje przydomowe ogródki. Można na nich uprawiać sałatę, rzodkiewkę, koperek i wiele, wiele innych warzyw. Jest to prawdziwa „witaminowa bom-ba”, która może sprawić, że nasz organizm otrzyma dawkę niezbędnej energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania, a to przecież najbardziej istotna sprawa.
Przede wszystkim, nie możemy zapomnieć o regularno-ści spożywania posiłków. – To jest najważniejsze. Ponadto, posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane. Należy opierać się na piramidzie racjonalnego żywienia – przekonują dietetycy.
Dieta powinna być zróżnicowana. To zapewni nam pokrycie zapotrzebowania na wszystkie związki mineralne i witaminy. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to trzeba pamiętać, że im większy producent, tym większe zagrożenie, że trafimy na spryskane warzywa, w których będzie znajdować się chemia. Wartości odżywcze każdego produktu musimy rozpatrywać osobno. Wiele warzyw i owoców zawiera m.in. witaminę B, kwas foliowy, żelazo oraz błonnik pokarmowy, który zapewnia sytość, a także poprawia pracę jelit i glikemię w naszej krwi.
Pamiętajmy o żelaznych zasadach. Nie jest prawdą, że jedzenie po 18:00 jest błędem. Ostatni posiłek (lekki) powinniśmy zjeść najpóźniej na dwie godziny przed snem. Nie zapominajmy też o zjedzeniu śniadania przed wyjściem z domu. To nasza podstawowa dawka energii i zastrzyk kalorii.
źródło: telemagazyn.pl/x-news.pl.
center>
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?