Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2017: Piekarnia Czwojda walczy o zwycięstwo w Wielkopolsce [ZDJĘCIA]

Marcin Szyndrowski
Arch. Piekarnia Czwojda
Piekarnia Czwojda z Krotoszyna walczy w Wielkopolsce o prym najlepszej wielkopolskiej piekarni. Wspieramy naszą piekarnię wysyłając SMS o treści PIE.67 na numer 72355 (2,46 zł + VAT).

Początki powstania firmy Piekarstwo M. J. M. Czwojda Spółka Cywilna sięgają XIX wieku. Firma ta została założona w 1895 roku w Kobylinie na terenie Starego Rynku przez Franciszka Czwojdę i funkcjonowała tam przez okres 31 lat, aż do roku 1926.

W tym samym roku zakład został przeniesiony do pobliskiego miasta Krotoszyn, w którym Franciszek Czwojda zakupił nową kamienicę znajdującą się przy ulicy Koźmińskiej 4, gdzie kontynuował dalszą działalność .
W 1936 roku firmę przejął najstarszy syn Franciszka Czwojdy - Stanisław i on zajmował się zakładem przez okres wojny, aż do roku 1952. W tym czasie piekarnia cały czas prowadziła swoją działalność, mimo czasów, które niosły ze sobą wielkie ubóstwo i niepewność przyszłych losów. Pomimo wielu zagrożeń ze strony okupanta firma funkcjonowała, zapewniając tym samym to najważniejsze pożywienie w postaci chleba wygłodniałemu i zubożałemu narodowi.

W 1952 roku w wyniku ustawy o nacjonalizacji przedsiębiorstw prywatnych firmę przejmuje PZS Społem, które jest użytkownikiem zakładu do roku 1989. Podczas 46–cio letniego okresu użytkowania przez Społem, zakład został doprowadzony do całkowitej dewastacji, przez co cały dorobek rodziny Czwojdów został zmarnowany.
Rok 1990 jest rokiem przełomowym w historii piekarni, ponieważ w tym właśnie okresie syn Stanisława Czwojdy - Aleksander dokonuje wypowiedzenia własności PZS Społem i wraz z żoną Małgorzatą rozpoczynają nową działalność.

Nowi właściciele firmy na nowo wykupują cały park maszynowy, oraz pomieszczenia produkcyjne, które niegdyś były własnością rodziny. W tym okresie rozpoczynają się konieczne naprawy, które mają na celu zabezpieczenie podstawowego i bezpiecznego funkcjonowania firmy. Od 1990 roku następuje ciągła i nieustająca modernizacja zakładu, która trwa do dzisiejszego dnia. W tym nowym okresie działalności najistotniejszej zmianie poddane zostały wnętrza pomieszczeń produkcyjnych, które zostały dostosowane do współcześnie panujących standardów sanitarnych.

Od lat 90 – tych produkcja prowadzona jest w jednym warsztacie i przylegającym do niego magazynie, a sprzedaż detaliczna prowadzona jest przez jeden sklep firmowy, znajdujący się w tym samym budynku .Renoma, jaką cieszył się zakład, wymuszała większą produkcję, a także zwiększenie różnorodności oferowanego asortymentu. To stało się bodźcem do wydzierżawienia i adaptacji budynku należącego do sąsiada piekarni. Modernizacji został poddany trzykondygnacyjny budynek. W nowo zagospodarowanym budynku na parterze powstała nowa hala produkcyjna, której głównym celem jest produkcja pieczywa pszennego (bułki, bułki kanapkowe, chleb pszenny itp.), oraz produkcja cukiernicza.

Po tym etapie następuje wraz z zmieniającymi się warunkami rynkowymi ciągła i ustawiczna praca nad modernizacją i rozwojem sieci własnej sprzedaży która trwa do dziś. Kolejne lata przynoszą kolejne coraz liczniejsze wyzwania, którym firma musi sprostać. Utrzymująca się na bardzo wysokim poziomie konkurencja na rynku piekarniczo – cukierniczym powodują ,iż firma poddawana jest ciągłej niekończącej się modernizacji
W 2005 roku piekarnie przejmują synowie Aleksandra i Małgorzaty Czwojdów, Mateusz oraz Jakub. Od tego momentu to oni odpowiadają za kierunek rozwoju firmy.

Zmiany jakie zostały poczynione w tym okresie doprowadzają do decyzji o konieczności budowy nowego zakładu piekarniczo – cukierniczego. Zakład powstaje na przełomie roku 2013 / 2014 w Krotoszynie i obejmuje 1050 m/2 części produkcyjno magazynowej.

Wachlarz oferowanego asortymentu ciągle się zmienia i jest bardzo szeroki. Kilkanaście lat temu oferta była bardzo mocno zawężona. Natomiast dziś piekarnia to nie tylko piekarnia często również bar, restauracja cukiernia w jednym. Nasza firma na dzień dzisiejszy stara się zaspokoić różne potrzeby swoich klientów. Dlatego w ofercie znajdziecie państwo nie tylko szeroką gamę gatunków chlebów jasnych „pszennych” ale także pieczywo ciemne żytnie oraz razowe .

Również w segmencie pieczywa drobnego firma ma bardzo dużo zaoferowania począwszy od klasycznej bułki poznańskiej i wrocławskiej poprzez wszelakie rodzaje bułek ciemnych razowych pszennych oraz żytnich z wszelakim domieszkami ziół oraz nasion zaczynając od czarnuszki kończąc na ziarnach „Chia” oraz siemienia lnianego. W tym miejscu wspomnieć należy również, że w ofercie piekarnia posiada asortyment bułek z tzw. odroczonej fermentacji które, gwarantuje najwyższą jakość.

Oczywiście firma obecnie to również cukiernia, która w swojej ofercie posiada bardzo szeroki wachlarz wyrobów cukierniczych zaczynając od kilkunastu rodzajów ciast oraz tortów kończąc na wszelakiej maści ciasteczkach oraz przekąskach. Należy tu również nadmienić, że wszystkie produkowane przez zakład wyroby są produktami rzemieślniczymi wychodzącymi spod ludzkiej ręki. Znalazło to również potwierdzenie w oczach ekspertów, którzy w sierpniowej edycji programu "Doceń polskie", który odbył się pod patronatem „Ministerstwa Rolnictwa” przyznali wyrobom piekarni „Chlebowi Słonecznemu” oraz „Żytnio – razowemu „ tytuł TOP PRODUKT.

Wielki finał - Wyniki głosowania w wojewódzkich kategoriach plebiscytu:

KLIKNIJ i wybierz kategorię:

Kucharz Roku
Kelner Roku
Restauracja Roku
Cukiernia/Kawiarnia Roku
Piekarnia Roku

Barman / Barista Roku
Lody Roku
Pizza Roku
Wegetariańska Restauracja Roku
Kuchnia Regionalna Roku

źródło: TVN24/x-news.pl.

center>

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto