- Badania jakie przeprowadzono do tej pory wskazują na zbiorowe zatrucie pokarmowe lub infekcję wirusową. 70. pracowników zostało objętych nadzorem sanitarnym i opieką medyczną - informuje Anna Armatys rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej
Krakowski Sanepid działa aby wyjaśnić przyczyny zachorowań i powstrzymać rozprzestrzeniania się drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Po kontroli stanu sanitarnego zakładowej restauracji i pobraniu do badań laboratoryjnych próbkek żywności podjęto decyzję o czasowym zamknięciu stołówki i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń, mebli i innych obiektów stanowiących jej wyposażenie - podaje Armatys. - Poddano kontroli sanitarnej wszystkie dystrybutory napojów i żywności znajdujące się na terenie firmy - dodaje.
Specjaliści higieny pracy przeprowadzają kontrole warunków w jakich przebywali pracownicy, a chorzy zostali objęci nadzorem sanitarnym. Laboratoria Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej były na specjalnym, sobotnim dyżurze i przyjmowały próbki do badań od kolejnych, kierowanych przez lekarzy pacjentów.
Wstępne wyniki badań laboratoryjnych wykluczają zakażenie rotawirusami.
- W opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie władze spółki aktywnie współpracują z Inspekcją Sanitarną - komentuje Anna Armatys.
Zobacz też:
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?