Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

Próba zabójstwa w Wieliczce. Atak z nożem na kobietę. Zatrzymano sprawcę

NOWE
Próba zabójstwa w Wieliczce. Atak z nożem na kobietę. Zatrzymano sprawcę

Powiatowy "Mistrz Ortografii" w Szkole Podstawowej nr 9 w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

NOWE
Powiatowy "Mistrz Ortografii" w Szkole Podstawowej nr 9 w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

Polecamy

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób