KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Koźmin Wlkp. [ZDJĘCIA]
Sernik na ciemnym spodzie
Składniki (spód):
3 szklanki mąki, 0,75 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 4 żółtka, 3 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki (masa serowa):
2 kg sera półtłustego (zmielone), 2,5 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 8 żółtek, skórka z 1 cytryny, sok i aromat cytryny, 2 budynie śmietankowe (80 g), 2 łyżki kaszki manny i ubita piana z 12 białek.
Sposób przygotowania:
Składniki na spód siekamy nożem, zagniatamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na noc. Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru oraz 8 żółtkami. Dodajemy do masy budynie, ser oraz kaszkę manną. Całość dobrze ucieramy i dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. 2/3 spodu ucieramy na tarce, na to wykładamy masę serową, a na wierzch podajemy pozostałą 1/3 spodu, którą wcześniej ucieramy.