KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Krotoszyn [ZDJĘCIA]
Zawijaniec z kurczaka
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 500 g mięsa mielonego, 2 jajka, 200 g pieczarek, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, olej. Sposób przygotowania: Piersi kurczaka dokładnie umyć i pociąć w plastry. Lekko rozbić. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, po czym razem podsmażyć na oleju na patelni. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, bułką, jajkami oraz przyprawami - papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć mięsny farsz i ostrożnie zawinąć. Roladę owinąć bawełnianą nitką. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 90 minut, polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.