KULINARNIE: Przepisy na Wielkanoc pań z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Koźmin Wlkp. [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Prezentujemy najciekawsze przepisy na święta Wielkiej Nocy z Kół Gospodyń Wiejskich w terenu gminy Koźmin Wielkopolski.

Koźmin Wielkopolski jest miastem związanym nierozerwalnie z własną, bogatą historią i tradycją. Dotyczy to także tradycji kulinarnych. Z pokolenia na pokolenie w koźmińskich rodzinach przekazuje się receptury, na różne potrawy, a zeszyty z przepisami babć są chronione jak najcenniejsze rodzinne skarby. Do dziś w mieście dobrze prosperują piekarnie i cukiernie, które wypiek chleba, bułek, drożdżówek i innych ciast opierają na tradycyjnych recepturach. Ten wyjątkowy smak, wielu koźminianom towarzyszy przez całe życie, od dzieciństwa po lata starości. Z kolei dla przyjezdnych koźmińskie wypieki są wizytówką miasta i gminy.

Od wielu lat na ziemi koźmińskiej są organizowane imprezy kulinarno-kulturalne, promujące lokalną kuchnię, takie jak Imieniny GZiKa, Pyrogranie, Festiwal Wieprzowiny, czy gminne dożynki.

To właśnie gzik, zwany także w innych regionach gziką, jest potrawą charakterystyczną dla kuchni wielkopolskiej i kujawskiej, jednak dla Koźmina Wielkopolskiego stał się produktem sztandarowym. Jest to twaróg rozrobiony ze śmietaną, mlekiem, czy jogurtem, wymieszany z cebulą, czy innymi dodatkami, znanymi tylko lokalnym kucharzom, przez co ich smak staje się rozpoznawany w całym województwie. Wielkopolska „pyra” jest bohaterką innej cyklicznej koźmińskiej imprezy kulinarnej , czyli Pyrogrania. Od pięciu lat w mieście odbywa się Festiwal Wieprzowiny. W trakcie imprezy można wziąć udział w licznych koncertach, warsztatach, konkursach oraz degustacjach pysznych potraw z wieprzowiny.

Powyżej prezentujemy przepisy pań z KGW z terenu gminy Koźmin Wielkopolski, które znalazły się w książce wydane dwa lata temu. Prezentujemy Państwu przepisy na potrawy niezwiązane z gzikiem, „pyrami”, czy wieprzowiną. pokazując, że lokalni kucharze potrafią przyrządzić wiele innych znakomitych potraw o oryginalnych smakach. Koźmin Wielkopolski odegrał ważną rolę w historii Wielkopolski, jak i Polski. Zwiedzając tę ziemię i zabytki okolicy, warto zatrzymać się i popróbować lokalnych dań. Możemy zagwarantować, że na pewno tego Państwo nie pożałują!

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie