Podczas zajęć dzieci dowiedziały się od właściciela Pana Zbigniewa Blechy w jaki sposób i z jakich składników produkowane są pyszne słodycze MyCandy.
Uczestniczyły w procesie wyrabiania lizaków od samego początku. Z zaciekawieniem obserwowali jak słodka masa o temperaturze 150 stopni Celsjusza jest wylewana na kamienny blat, jak stopniowo staje się coraz mniej płynna. Następnie została barwiona, a potem wyrabiana. Dzieci były zachwycone tym, jak żółta karmelowa masa stopniowo pod wpływem powietrza zmienia barwę na białą, następnie była rozciągana na specjalnym haku. Następnie zaczął się najfajniejszy etap, odcinania masy i formowania lizaków. Każde dziecko mogło spróbować swoich sił w roli cukiernika i wykonać własnego lizaka oraz otrzymać dyplom „Małego Cukiernika”.
Następnie po powrocie do biblioteki, panie: Lidia Wasielak pedagog oraz Joanna Bradborska logopeda z Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej przeprowadziły warsztaty profilaktyczne kształtujące prawidłowe wzorce i postawy promujące zdrowy styl życia bez używek i uzależnień pt. „Zdrowe życie”. Zadaniem dzieci było wymienienie aspektów zdrowego trybu życia. Uczestnicy mieli dużo pomysłów na określenie pozytywnych elementów, które niesie za sobą zdrowy nawyk życia. Dzieci potrafiły wymienić negatywne skutki używania niektórych złych zwyczajów żywieniowych. Panie prowadzące zwróciły uwagę na zgubne działanie niektórych używek i uzależnień. Uczestnicy chętnie na planszach umieszczali karteczki ze swoimi pomysłami dotyczącymi nawyków zdrowego życia.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?