Okazją do tego był dzień herbaty. Obchodzony jest on szczególnie w krajach, które są producentami tego napoju. Zaliczmy tu m.in: Bangladesz, Nepal, Wietnam, Indonezję, Kenię, Malawi, Malezję, Ugandę, Indie czy Tanzanię. Ten dzień, w zamyśle organizatorów, nie istnieje po to by wypić czy zakupić więcej herbaty. Ma on na celu skupić uwagę rządów i obywateli na herbacianej branży, jej pracownikach, drobnych przedsiębiorcach oraz na konsumentach.
Organizacja Narodów Zjednoczonych, podkreśla fakt, że herbata często przyczynia się do tworzenia stanowisk pracy w miejscach dotkniętych biedą i głodem. Wzmacnia pozycję kobiet przez to, że to one są w tym sektorze zatrudnione. Herbata rośnie na obszarach, które nie byłyby użyteczne do innych zasadzeń, jest jednym z najczęściej przygotowywanych napojów na świecie i jednym z najstarszych, dzieli się na sześć rodzajów, zależnych od techniki oksydacji i fermentacji.
W ZSP nr 3 w Krotoszynie im. Jana Pawła II, do tego nietypowego święta podchodziło się tam w metodyczny sposób .Wychowankowie poprzez praktykę, pogłębiali tajniki przygotowania herbat. W okresie zimowym przeważają w ofercie herbaty świąteczne, rozgrzewające z przyprawami korzennymi, miodem a także konfiturą. W ramach zajęć praktycznych uczniowie przygotowali najróżniejsze herbaty, które okazały się nie tylko przyjemnością dla oczu, ale i także podniebienia.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?