Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KOŹMIN WLKP.: Wielkie gotowanie z Kurtem Schellerem w pałacu w Orli [ZDJĘCIA]

Wiesław Zdobylak
Grzegorz Pierzchała
W sobotę 27 października w pałacu w Orli odbył się pokaz kulinarny szwajcarskiego mistrza kuchni Kurta Schellera. Pokaz był podsumowaniem warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez stowarzyszenie „Aktywny Koźmin Wielkopolski” dla 60 pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich.

Spotkanie ze znanym z TVN i Polsatu szwajcarskim szefem kuchni i krytykiem kulinarnym Kurtem Schellerem było podsumowaniem warsztatów kulinarnych pn. „Akademia dobrego smaku i stylu nad Orlą”, prowadzonych w ostatnim czasie w pałacu w Orli.
Warsztaty zostały zorganizowane przez stowarzyszenie „Aktywny Koźmin Wielkopolski”, które pozyskało na ten cel grant z Lokalnej Grupy Działania „Wielkopolska z Wyobraźnią”.
– W ramach grantu przeprowadziliśmy cztery warsztaty, dotyczące kuchni piknikowej, kuchni opalanej drewnem, kuchni fusion oraz kuchni regionalnej. Warsztaty były prowadzone w pałacu w Orli pod okiem kucharzy pracujących w pałacowej restauracji. Wizyta Kurta Schellera była podsumowaniem cyklu zajęć połączonym z rozdaniem certyfikatów ukończenia warsztatów. W całym projekcie, adresowanym do pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich z terenu Lokalnej Grupy Działania „Wielkopolska z Wyobraźnią”, a więc z Koźmina Wlkp., Rozdrażewa, Borka Wlkp. i Pogorzeli, wzięło udział blisko 100 pań, natomiast w kulinarnych warsztatach pałacowych uczestniczyło 60 gospodyń. Wszystkie panie, które wzięły udział w warsztatach z Kurtem Schellerem w sobotę 27 października otrzymały z rąk mistrza certyfikaty ukończenia warsztatów i zdobycia nowych umiejętności – powiedziała nam o kulinarnych zmaganiach Agnieszka Flejsierowicz, prezes stowarzyszenia „Aktywny Koźmin Wielkopolski”.

Mistrz przygotował trzy niezwykłe dania
W ramach podpisanej umowy mistrz Kurt Scheller przygotował w czasie trzygodzinnych warsztatów trzy wspaniałe dania w kilkunastu porcjach degustacyjnych. Były to pomidory z kozim serem i puree z dyni z krewetką, kacze piersi z jabłkiem na puree z ziemniaków i selera oraz mus czekoladowy z sosem kawowym i opalaną bezą. Pokaz prowadziła Renata Łąkowska, która służyła również jako tłumacz.
– Pan Kurt Scheller był bardzo miły i kontaktowy, nie robił żadnych problemów, choć posługiwał się łamaną polszczyzną. Z chęcią dzielił się z uczestniczkami warsztatów innymi przepisami, co zostało bardzo dobrze przyjęte – dodaje prezes Agnieszka Flejsierowicz.
Warsztaty w Orli z udziałem gwiazdy telewizyjnej zakończyły się, jak już wspomnieliśmy, rozdaniem certyfikatów ukończenia cyklu szkoleń. Kurt Scheller pozował również z gospodyniami do zdjęć indywidualnych, zaś na koniec wykonano wspólną fotografię grupową.
– Formuła warsztatów “Akademia dobrego smaku i stylu” była bardzo innowacyjna i nowoczesna i przyniosła oczekiwane skutki. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gmin skupionych w Lokalnej Grupie Działania “Wielkopolska z Wyobraźnią”, czyli z Koźmina Wielkopolskiego, Borka Wielkopolskiego, Rozdrażewa i Pogorzeli nie tylko nabyły nowe umiejętności kulinarne, ale też bardzo się ze sobą zżyły, co też było oczywistym celem tego niezwykłego przedsięwzięcia. Przypuszczam, że w najbliższej przyszłości zorganizujemy podobne warsztaty – podsumowała prezes Agnieszka Flejsierowicz.

+++

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto