Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kolorowa karkówka. Niezwykły przepis KGW w Kobiernie [ZDJĘCIA]

Łukasz Cichy
Łukasz Cichy
Polska Press Grupa przygotowała w 2019 r. książkę kulinarną pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”. W tym celu odwiedziliśmy kilka grup i kół gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu, które zaprezentowały nam swoje specjały.

Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie, które przygotowało kolorową karkówkę. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2019 r.

Kolorowa karkówka
Składniki:
1,5 kg karkówki, 1 średnia marchew, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub wieprzowiny.
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w słupki, tak samo czosnek. Szpilkujemy karkówkę wzdłuż, rzędami. Układamy na przemian rządek czosnku i rządek marchwi. Wszystko układamy wokół. Cały kawałek nacieramy solą, pieprzem oraz wspomnianymi przyprawami do karkówki lub wieprzowiny. Następnie obwiązujemy nitką w celu uzyskania zwartego kawałka. Przyprawione i naszpilkowane mięso pozostawiamy na ok. 5-6 godzin. Pieczemy mięso w rękawie lub naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso podajemy na ciepło, jednak równie
dobrze smakuje na zimno.

Specjał KGW Kobierno. Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie działa od 1957 r. i zrzesza obecnie 25 osób. Przy KGW od 1980 r. działa również zespół „Kobierzanki”. Na zdjęciu od lewej: Maria Czubak, Helena Horyza (przewodnicząca KGW), Renata Wujczyk i Agnieszka Jędrkowiak

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto