Przedstawiamy Państwu Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie, które przygotowało kolorową karkówkę. Przepisy zostały wydane w książce kulinarnej pn. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” przygotowanej przez naszą korporację na początku 2019 r.
Kolorowa karkówka
Składniki:
1,5 kg karkówki, 1 średnia marchew, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub wieprzowiny.
Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w słupki, tak samo czosnek. Szpilkujemy karkówkę wzdłuż, rzędami. Układamy na przemian rządek czosnku i rządek marchwi. Wszystko układamy wokół. Cały kawałek nacieramy solą, pieprzem oraz wspomnianymi przyprawami do karkówki lub wieprzowiny. Następnie obwiązujemy nitką w celu uzyskania zwartego kawałka. Przyprawione i naszpilkowane mięso pozostawiamy na ok. 5-6 godzin. Pieczemy mięso w rękawie lub naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso podajemy na ciepło, jednak równie
dobrze smakuje na zimno.
Specjał KGW Kobierno. Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernie działa od 1957 r. i zrzesza obecnie 25 osób. Przy KGW od 1980 r. działa również zespół „Kobierzanki”. Na zdjęciu od lewej: Maria Czubak, Helena Horyza (przewodnicząca KGW), Renata Wujczyk i Agnieszka Jędrkowiak
Gazeta Lubuska. Ewakuacja w Zielonej Górze. W garażu były bomby
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?